Våra hundar är INTE inavlade med varandra och inte heller med Svenska wolfdogs.
Vi är 1 av 3 uppfödare i Sverige som kan leverera American Wolfdog valpar som inte är linjeavlade eller inavlade.
Våra hundar är även fria från DM = Inte bärare av DM. och Embarkade, utan några sjukdommar(Clear) samt HD ohg arbågsrönkade.
Vi har stora krav på våra köpare vi ser helst att du bor i eget hus, och att du har hundvana då detta inte är en första gångs hund. Vi ser också helst att du kan erbjuda din American Wolfdog en hund kamrat då de inte trivs att vara ensamma.
Vi är mycket sparsamma med våra valpkullar och om vi inte har tillräckligt många beställda hundar lägger vi inte på tiken.
Vi vill gärna ta en depositionsavgift för våra valpar när ni som tingat valp varit här och besökt oss. Avgiften är 3000 SKR eller 300 Euro. Vid Ånger av tingad valp lämnar vi tillbaka halva summan resten tar vi för vidare kostnader. Övrigt tas upp i köpekontraktet.
Fler bilder kan ni se i Gallerier och filmer som vi kommer att lägga in i fortsättningsvis.

Våra AWD hundar

NURI som är stamfader till våra American Wolfdogs, är född i Tyskland och född 2011 i mars.

Vid 8 veckors ålder åkte jag och hämtade honom, genom att köra bil. Innan dess hade jag haft kontakt med Jordbruksverket så att alt skulle gå rätt till.  I min handväska hade jag alla papper och påskrifter. På hemvägen hade vi ytterligare papper pass mm.

Hela vägen från Tyskland satt han i mitt knä, första timmen ylade han så mitt hjärta höll på att brista, men efter ett tag så somnade han. När han vaknade var vi framme vid färjan, då visade han ganska påtagligt att han var kissnödig genom att gnälla och vilja gå ner på bil golvet. Vi gick ut och kissade, efteråt visade han mycket tydligt att han ville bli buren, genom att sätta sig vid mina fötter och yla. Vem kan motstå något sådant. Jag lindade in Nuri i en liten filt och bar honom som en bäbis.

Väl ombord på färjan, serverades det mat på ett stort smörgåsbord. Jag hade knutit filten, fram på magen som en del infödings kvinnor gör och där bar jag Nuri, vilket han verkade att uppskatta. Jag tog rostbiff och filmjölk till Nuri och lax och ett glas vin till mig. Jag satte mig vid ett bord med en soffa, la filten vid sidan och Nuri på den, därefter gav jag Nuri lite rostbiff och filmjölk, det uppskattades själv åt jag min lax och drack mitt vin därefter var det läggdags för mig och min älskade Nuri.
Jag hade en transport bur, som jag bäddade till Nuri i, men det gillade han inte, han ylade högt och tydligt, så jag gjorde det man absolut inte skall göra jag tog upp honom i sängen och väl där somnade han på min arm. Jag somnade också så småningom. På morgonen vaknade jag och klädde på mig och gick en liten runda på däck så Nuri fick kissa och baja.

Vi gick i land i Malmö och fortsatte vår bilkörning till Falkenberg där jag besökte mina föräldras grav och visade upp min guldklimp för min bästa vännina samt åt middag till Nuri hade jag köpt lite nötfärs och valpfoder som han åt med god aptit.

Väl hemma i Värmland fick Nuri träffa, de övriga hundarna och det gick bra.Trots att Nuri var så duktig i bilen att säga till när han behövde göra sina behov, så var han svår med att få rumsren. Hundgården hade vi i anslutningen till matsalen så hundarna kunde gå in och ut som de vill.I början så kunde han leka i hundgården och efter det gick han in och gjorde sina behov. Vid den tidpunkten hade jag en liten dvärgpudel som hette Ella. Varje kväll så sa jag till Ella nu går vi ut och kissar och Ella gick ut och Nuri och de andra bovarna efter, vi kissade alla jag också, på så sätt blev Nuri rumsren. (Det kan vara ganska svårt att få en American wolfdog att bli rums ren.)

Nuri fostrades inne, men i bland gick han ut på natten i hundgården och la sig annars la han sig i min säng jämte mig. Under Nuris första levnadsår hade jag sängen i anknytning till hundluckan så jag kunde stänga dörren till köket och övriga rum.

Hade jag inte gjort det hade Nuri hoppat upp på skåp och dörrar och dragit ner allt löst och även det som var fast satt och ut med det i hundgården och vissa saker var sönderbitna och andra nergrävda, för att inte tala om alla skor, mobiltelefon, kuddar mm.

Nuri är väldigt kärleksfull, vill gärna sitta i knät vilket han är för stor till. Nuri är väldigt lätt att klippa klorna han lägger sig bara på rygg med alla tassarna i vädret. I början när Nuri åkte bil blev han åksjuk, vilket är väldigt vanlig företeelse för American Wolfdog.
Nuri har alltid varit med och omkring sin avkomma vilket har gett valparna en bra social start. En mer underbar och omtänksam far får man leta efter.

 

Molly. Innan kärleken kom in i Nuris liv vid 3,5 års ålder så gick Nuri och jag långa promenader i de Värmländska skogarna Nuri går otroligt fint i koppel han drar aldrig och har aldrig gjort. När Nuri var cirka 4 år så kom kärleken in i form av en underbar tik vi namn Molly. Några bekantar till mig hade denna underbara tik, som var av korsningenVit schäfer och Sibirien husky.

Hon ägdes av en familj som hittade henne genom annons. Hon var så rädd och mager när de köpte henne. Någon stamtavla hade hon inte heller. Långt senare och med ett stort detektivarbete och hjälp av vänner så lyckades jag hitta denna underbara tiks stamträd. Jag hade Molly inackorderad hos mig i omgångar när familjen var på resande fot. Varje gång Molly skulle åka hem ylade Nuri. Något mer klokare och kärleksfullare än Molly fick man leta efter. Mollys husse var tyvärr väldigt sjuk och dog något år senare. Mollys husses hustru frågade om jag kunde ta hand om Molly.

Nuri och Molly blev det perfekta paret och fick valpar 2014 närmare bestämt 10 st. De här 10 st valparna föddes påsk dagen den 20 April 2014, och är grunden till min fortsatta avel.Nuri har haft en valpkull med en tik från de Svenska American Wolfdoggen, jag har en hane kvar hemma av den kullen Nicko som är kastrerad. Jag tog ett beslut att inte avla på någon av den avkomman på grund av de många sjukdomar som florerat i den Svenska aveln av AWD eller Svensk Varghund som de också heter.

Molly steriliserades efter sin valpkull på så sätt kan de alltid gå tillsammans. Nuri går inte två steg från Molly så, man måste gå ut med bägge. Både Nuri och Molly är väldigt snälla hundar och älskar barn och valpar. Molly går bra med katter men Nuri tycker mest om att jaga dem.

 

Nuris Nicko är en stor och stabil kille. 84 i manken. Nickos mamma heter Sol. Sols syster fick EP som en del av de svenska American Wolfdoggen fått, av den anledningen kommer jag som jag sa förut inte att avla på den linjen.
Nicko vet vad han vill och har själv valt den han vill vara hos och han och Kim har ett väldigt speciellt band mellan sig. Han drar aldrig i kopplet när Kim håller i andra ändan och han blir mycket förnärmad om Kim skulle visa någon annan individ intresse. Nicko är otroligt snäll, men har ärvt sin pappas sätt lite att hitta på rackartyg en gång vaknade jag av ett väldigt oväsen då höll han på mitt i natten att dra ut en fåtölj genom hundluckan. Nicko var den hunden som alltid fick sitta barnvakt hos Molly och Nuris valpar, när de tog en kisse runda i hundgården. Nicko är kastrerad och går ihop med Maja.

 

NurisMaja.
Maja är Nuris och Mollys valp och är en jättepigg tjej som hoppar och pussas och är så himla snäll. Hon har grävt djupa hål i hundgården och kan hoppa hur högt som helst. Hon är så läraktig men är reserverad mot främlingar och det beror inte på henne utan på att jag inte har socialiserat henne så mycket som hon borde blivit tyvärr.Mot familjen är hon supergullig och vet inte hur väl hon vill. Både Maja och Nicko är Kims hundar nu då hon har köpt båda två.

 

 

Nuris Biancha borde igentligen heta Milda, hon är så försiktig och lite underdånig när hon kommer fram och lägger sig på rygg när hon vill bli kliad på magen. Hon var den största och socialaste av alla valparna. Hon har Mollys ljusa färg och milda sätt med Nuris bärnstens ögon. Hon är vacker som en dag. Bianca var inte gammal när hon klättrade över staketet och sprang och jag efter.När hon sprungit tillräckligt långt tvärnitade hon och sprang tillbaka och klättrade över staketet in igen. Dagen efter låg hon standbay hela dagen på gräsmattan och glodde på mig. Nästa dag och hittils har hon inte försökt klättra över. Biancha går i hop med Leo.

 

 

Nuris Leo såldes till en väldigt rar ung man uppe i Piteå. Leo var 8 veckor när han lämnade hemmet och 6 månader när han kom tillbaka. Leos husses mamma hade dött och hon brukade sitta barnvakt för Leo och när inte hon fanns mer så hade inte Leo`s husse någon som han kunde lämna Leo till.

När jag fick se Leo igen blev jag förvånad han var långhårig och otroligt vacker, Leo är otroligt charmig och lättlärd. Han är den jag haft med mig på utställning och jätte lätt att ha att göra med.Han har vunnit Best in Show och blivit BIS på en Blandis utställning. Se > Utställningar
Leo är kastrerad och går med Biancha, jag behöver aldrig vara rädd för oönskade valpar utan allt är under kontroll.

 

Canoy. Son till Bianca och Packe och alltså är Nuri morfar till denna lilla gullgubbe. Allt om valparna finns på sidan om deras födelse och till sina nya hem > http://www.americanwolfdog.se/valparna/
Canoy är väldigt öppen, påhittig och följsam, han lär sig snabbt saker och kan redan både sitt o ligg samt vacker tass. Han drar inte i koppel när vi socialtränar. Gillar att simma men inte att åka bil då han mår illa. Vi hoppas det går över förstås.

 

 

På bilden är Canoy
Han är 26 % AWD sk Low content.
Canoy är mycket sammarbetsvillig och glad, han älskar att lära sig saker och gör det med bravur.

Canoy har utvecklats till en mycket lugn, stabil och trevlig herre som härmar sin morfar i allt. Canoy blir gårdens nästa Alfa, han har deet som krävs. Canoy kommer heller aldrig att kastreras.

 

 

Majas Carmah, fader är Ross.
Carmah var förstfödd i kullen och är nu en pigg och bestämd liten dam. Hon är mycket trogen och har alltid ett vakande öga för sin flock. Carma är lite blyg i början med nya människor men det släåpper när hon lärt känna personen.
Lite bilder från födseln finns på sidan
Valparna 2019 i menyn.

 

 

 

Ngaio är son till Canoyh och han föddes den 28 november 2020.
Han är en mycket busig och påhittig liten kille, full i bus men ändå lydig. Han är självständig i sitt sätt att tänka med bra självförtroende och psyke.

Ngaio´s mamma är Orsavargens Diana.

 

 

 

 

__Hundar vi inte har längre__________________________________________

Shadow. Avliden 10 år gammal.
Vi har ytterligare en American Wolfdog, fast Shadow som han heter, härstammar från de Svenska hundarna och är alltså en Svensk Varghund. Mamma till Shadow hette Aila och kommer från Wenche Fjelhaugen, pappan hette Atti och kommer från Bo Olsson. Nu tänker jag låta Shadow själv ta över pennan och berätta lite.

 

Jag hade det väldigt svårt speciellt när, mina syskon försvann från det stall där vi blev sittande för att vänta på att få nya ägare, min mamma bara försvann en dag, kvinnan som födde upp oss, hon var ung, hon tog min mamma i koppel och gick ut och så hörde vi en smäll och så blev det tyst.
En efter en av mina syskon försvann och jag blev mer o mer ensam, jag var väldigt hungrig också.
En dag så gläntade det på dörren till stallet och så kom tjejen som hade tagit ut min mamma i koppel in och hämtade mig. Vi åkte bil länge tills vi kom till en bensinmack.
Där var det en Kvinna som böjde sig över mig och hon lyfte upp mig och hon pussade och pratade med mig ” Lille gubben så smutsigt du har det å vad fin du är” så vände hon sig till kvinnan och sa jag tar honom med en gång. Kvinnan bar mig till sin bil och vi åkte i väg till mitt blivande hem utanför Jönköping. Jag är väldigt blyg, väldigt försiktig med nya människor, först trodde jag kanske att det berodde på att, jag inte haft någon trygghet när jag var liten, men så är det inte.

Min mamma heter Kim och nu har hon flyttat i hop med en ny kvinna som heter Kersti och hon är väldigt snäll fast när jag kom till henne så blev jag jätte rädd för hon gick på konstiga käppar, det kallas kryckor. Kersti hade ont i höfterna närmare bestämt hon hade artros i bägge höfterna och skulle opereras. Kersti hade 7 st likadana hundar som  jag. Fast de är inte släkt med mig de är American Wolfdog och jag är en Svensk Varghund, men jag kände mig ändå väldigt hemma med dem, Kersti stack alltid till mig någon godbit i form av rå kyckling eller rått kött så skrattade hon och sa det är klart att du skall ha varga mat och då förstod jag att jag var en wolfdog. Jag hade ju vuxit upp med den gamla snälla killen Dogglas som lärt mig ett och annat under åren. Det dröjde ett halv år innan jag lät Kersti klappa mig, men nu tycker jag så mycket om henne trots kryckorna.
Jag är den enda riktigt svarta WD´n av de Svenska och det beror på att det låg svart varg bakom Mose enligt Oddvar i alla fall. Vem vet.

 

Skroya 6 år gammalSkroya Avliden 2021. Skrållan nu heter och hennes 1 år yngre sambo Lobo fd Dennis kom tillbaka till oss efter förfrågan av den fd ägarens hustu då hon inte längre kunde ha kvar hundar av personliga skäl. Båda kom hit den 8 maj 2020.
Skroya är dotter till Nuri i hans första kull och syster till Nicko, deras moder var SOL. Skroya är lik sin mor, rar och kelig och mycket rar och uppfinningsrik som sin far.

 

Lobo är en Svensk wolfdog. Upffödare Ewa-C Pettersson. Han köpter 1 år senare av Paret och Skroya har tagit honom till sig som sin valp kanke då hon är 1 år äldre än honom.
De har växt upp med varandra därför kunde de inte skiljas åt.
Han är högbent samt har en typisk malamutemask, även kallad Micky Mouse mask.
Lobo är mycket tillgiven och har fått ett nytt hem

 

Dogglas, Hela familjens vakthund.
Avliden 2020, 12 år gammal.

Ja som vakthund, kan man säkert ha flera raser såsom Schäfer & Blodhund.
Vi här på Arnstorpsgården har DOGGLAS, han är en korsning mellan Blodhund, Labrador och Schäfer och kanske något annat också? Det vet vi faktiskt inte.

Som ni alla har läst, när ni kommit så här långt så har Kim varit ordförande i Djurens vänner i Jönköping, och på så sätt arbetat ihop med olika länsstyrelser. Ibland när man arbetar för olika djurorganisationer, så kommer det ju in en del anmälningar på djur som inte haft det så bra, DOGGLAS kommer från ett sådant här intermezzo.

Kim fick in en sådan anmälning, det var om en djursamlare i närheten av Tenhult i Småland. Kim åkte dit tillsammans med djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen i Jönköping och det de fick se kommer inte jag att ta upp här. De som hade denna fruktansvärda kennel fick djurförbud. Det var hundar och katter, hästar och fan och hans moster överallt. Här är Dogge med katten Maja.
Regnet skvalade och djur skit och lera, vatten stod upp till knäna och mitt i denna fruktansvärda dynga låg det en liten hundvalp som nyss fått ögon. Kim böjde sig ner och tog upp den lilla varelsen och tryckte den intill sig. DOGGLAS följde med Kim hem och hon matade honom med nappflaska och bar med honom överallt, ofta satt hann innanför tröjan. DOGGLAS växte upp till en fantastisk hund,

klok som få och tigger som få.
DOGGLAS är en sådan hund som tar hand om alla bäbisar, fågelungar, kattungar och han fullkomligt älskar hundvalpar. Vår DOGGLAS har hjärta för alla.

DOGGLAS eller Doggy som han också kallas har råkat ut för en del olyckor, bland annat blev han orm biten och höll på att dö, han låg inne på sjukhus men tack o lov klarade han sig.  Hos djursamlaren där Doggy föddes var det ju också otroligt mycket inavel och på grund av det här har Doggy dåliga höfter så han får inte bli för tung och kan vara lite klen och känslig. Här sköter Dogge med några valpar utan mor som kom in till djurhemmet.

För några år sedan kom han fram till Kim där hon satt vid datorn och gnällde då hon tittade på honom hade han ett stort blodigt hål istället för sin pupill i höger öga. Naturligtvis blev det ilfart till djursjukhuset i Jönköping och operation vilket resulterade i att Doggy blev enögd. Han blev då en hejare på att flirtas.

Vi kan tillägga att Doggy ser mer med sitt enda öga än vad alla våra American Wolfdogs gör tillsammans. Han skäller och han har även en del kurser för våra Wolfdogs där de har lärt sig att vakta och framförallt skälla, han är en mycket duktig mentor.
DOGGLAS har hunnit bli 11 år. Många gånger kan Kim och jag titta på varandra och säga” Å gode Gud låt oss få behålla Doggy länge hos oss. Vi alla i din flock, här på Arnstorpsgården älskar dig.

/Skrivet av Kersti
________________________________

Att man har sina valpar i hem miljö och låter sin wolfdog föda (se> Matråd)

inne eftersom det är viktigt att man är med tiken och att valparna känner en hand och ens lukt från början. Ofta ligger den blivande fadern på tröskeln och tittar när honan föder deras gemensamma barn.

Som uppfödare är det viktigt att redan från början vänja och socialicera valparna inför kommande liv. Det är även viktigt att “köparen” socialiserar och introducerar valpen in i vårt samhälles olika händelser och miljöer innan 4 månaders åldern. AWD är en ganska blygsam hund inför nya människor och kanske även miljöer och behöver träning för att känna sig hemma i de flesta miljöer. Den är absolut ingen vakthund.
Som köpare kan det vara viktigt att fråga om vilka tester som gjorts på föräldradjuren och om någon sjukdomsbild legat i släktleden och du ska också få en stamtavla på din valp.
Detta skall du vara noga med.

Innan du ens har tänkt tanken att skaffa en American Wolfdog så ransaka dig själv om du är villig att leva denna underbara hunds liv. Du skall ha eget hus, staket runt din tomt och en hundlucka kan vara bra så wolfdoggen kan gå in o ut som den vill. Att tycka om att vara ute i naturen och vara villig att anpassa ditt liv efter wolfdoggens behov är en fördel för den kommer inte att anpassa sig efter dina. Kom ihåg att ha en American Wolfdog är ett sätt att leva.

De numera kallade Svenska Wolfdogs eller Svensk Varghund som finns för närvarande i Sverige kommer från två importer på 90-talet, Adam o Mose (se>Historia). Om du söker en American Wolfdog med mycket låg content så är det hunden för dig.
/Skrivet av Kersti