Spetsar och raser av urhundstyp

Historik 

Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet.

Användningsområde

Används i dag som slädhund för nöjes skull, tävling eller i turistverksamhet.

Hälsa

En frisk ras utan kända defekter, troligtvis beroende på att man i huvudsak avlar på funktion.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam. Vuxna hundar kan uppvisa ett värdigt och aningen reserverat beteende. Hundar som är skygga för människor, aggressiva mot andra hundar eller visar vakthundsbeteende är inte rastypiska.

Storlek och utseende

Medelstor arbetande slädhund med eleganta flytande rörelser där kroppsproportionerna förmedlar kraft, fart och uthållighet. Hanhundarna är maskulina men aldrig grova, tikarna är feminina men aldrig veka. Pälsen är dubbel och av medellängd . Den ska ge ett välpälsat intryck. Underullen är mjuk och tät i lagom längd för att passa täckhåren, som ska vara raka och ganska mjuka. Alla färger är tillåtna. Mankhöjd för hanar är 53–60 cm och tikar 51–56 cm. Vikt för hanar är 20–27 kg och tikar 16–23 kg.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet. Den ska aldrig trimmas.

Övrigt

Tillgodoser man hundens krav på motion och flockgemenskap får man uppleva en frisk, ärlig ras med hög arbetsmoral. Rasen har stor jaktinstinkt vilket medför att den kan vara svår att ha lös.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

standard-siberian-husky-fci270

 

 

> Alaskan Husky