MAT

Leo & Kovo. ©Kersti Ström

Jag tillhör 40-talisterna, generationen som vägrar bli vuxen. Gennerationen som vägrar stangera.
Hundar har jag varit omgiven sedan jag låg i vaggan, Schäfer, Collie, Pudel, tax, Bullterier osv och nu på min ålders höst wolfdogs, närmare sagt Real American Wolfdogs.

Hundar har ju alltid varit människans bästa vän och när familjefadern hade kommit hem från jakten och började göra i ordning sitt byte, delade han ut överblivet kött och ben till gårdens hundar (allt rått). När någon i familjen hade varit ute och fiskat, gav man hundarna renset. När familjen senare på kvällen åt sin middag, fick naturligtvis trotjänaren, hunden samma mat som den övriga familjen, vilket kunde vara köttbullar potatis, bröd, mjölk osv.

Fram till slutet av 50-talet gav man sin hund samma mat som den övriga familjen.

Någon gång på 1960 talet började man importera torrfoder.
Helt plötsligt skulle alla hundar ha ensidig föda som bestod av olika märken av torrfoder. Det var då alla allergier och olika magåkommor dök upp. Det säger ju sig själv att får en individ bara en sorts mat så tål de inget annat inte ens den minsta lilla godbit utan får då diarré.

Någon gång på 1990 talet började man kolla upp torrfodret och det var mycket skriverier och prat i olika medier om att en del torrfoder innehöll malet benmjöl från avlidna köttdjur på grund av sjukdom.

Därefter och fram tills dags datum börjar man kolla upp hundfodret, det tillsattes också vitaminer och mineraler.

Nu går man tillbaka att ge hundarna rått kött, rå kyckling rå fisk osv.
Det finns nu olika sorters blötfoder såsom Vom og Hundemat (Norskt foder)som är mycket bra och

>Fodax (Svenskt foder) som går att beställa och upphämta på div mötesplatser Fodaxbilen stannar på i Sverige osv.
Det är otroligt viktigt att din bästa vän hunden får en allsidig kost.

Personligen ger jag våra hundar, slaktavfall som består av rått älgkött, nötkött gris kött, ben i dess olika former.
När det gäller ben så är det viktigt att du låter pälsen sitta kvar på skankarna eftersom håren kapslar in benflisor, så det inte blir några skador på tarmarna. Wolfdogs älskar vildsvins kött, men glöm inte att frysa köttet och slaktrester från vildsvin för trikin risken. Vi ger dem också rå kyckling, olika sorters fåglar osv. Om du har tillgång till hönsgård så kan du slakta fåglarna och ge dem med fjädrar och allt.

Vi använder oss också av blöt foder så som Vom og Hundemat och Fodax Premium eller neutral. Om man inte har tillgång till pälsen på köttet eller benen, kan du ge hunden sparris.

Dräktig tik:  vi ger den dräktiga tiken, råa ägg som blandas med grädde och majsmjöl och honung till en tjock välling. Tiken får detta 2-3 gånger o veckan i bland varje dag. Vi ger tiken det här dels för att det är nyttigt och därför att när valparna skall börja med fast föda så får de den här blandningen. Tiken får den här vällingen så länge som hon ammar och valparna får då smaka och slicka i sig. De får även ta del av maten som tiken får i form av rått kött och diverse godbitar, det blir då en naturlig övergång och valparna vänjer sig på så sätt vid en allsidig föda.

EN SAK SOM ÄR 100% VIKTIGT DET ÄR ATT KÖPAREN ALLTID ALLTID FÖLJER UPPFÖDARENS MAT RÅD OCH ANDRA RÅD.

EN SERIÖS UPPFÖDARE SKICKAR ALLTID MED FODER TILL VALPEN, SKÖTSEL RÅD TILL DIN NYA FAMILJE MEDLEM OCH ETT LITET HALSBAND MED VIDHÄNGANDE KOPPEL.

KOM I HÅG ATT ALLTID FÖRSÖKA ATT HA SÅ BRA RELLATION MED UPPFÖDAREN SOM MÖJLIGT. EN SERIÖS UPPFÖDARE VILL VETA HUR DET GÅR MED VALPEN OCH GER DIG LIVS LÅNG SUPORT.

DU KAN UNDERLÄTTA DETTA GENOM ATT SJÄLV HÖRA AV DIG TILL DIN UPPFÖDARE.
(Tänk på att du har bara en att ringa och skriva till uppfödaren har många)

Ofta får jag frågan hur mycket och hur många kg din hund skall ha. Jag brukar svara så här. Ge din hund så pass mycket att den lämnar kvar, då vet du att den är mätt.

Angående torrfoder så är hela marknaden full med olika märken det ena dyrare än det andra och jag ljuger inte tror jag prövat allt.

Det vi har kommit fram till är att vi köper >Doggy Neutral och Doggy Svart påse Vi blandar dessa tillsammans i en tunna. Vi tycker att Doggy är ett prima Svenskt foder med svenska produkter. För oss är det ett självklart val att gynna de svenska tillverkarna.

Det kommer säkert att finnas åsikter om de matråd vi har gett. Något livet lärt mig är att så länge det finns två människor på jorden och människor som tror sig veta bäst, kommer det alltid att förekomma diskussioner.

Vill ni ha en frisk och sund American Wolfdog så följ en äldre dams råd.
Lycka till /Kersti