Indianerna i Nordamerika hade vargar, som hundar,de var väldigt noga med att ta valpar som verkade lugnast. För att de skulle bli tama så matade indiankvinnorna valparna vid sina bröst och man tog dem innan de fått ögon.

När de då öppnade ögonen så var det de först de såg en människa .Den historien hörde jag för många år sedan av en nordamerikansk indian på en av mina många resor.

De flesta av oss har nog hört talas om Jack London och Varghunden.
Faktum är att det var inget ovanligt att guldgrävarna tog en valp och när den blev vuxen fick den para sig med draghundarna, som då ofta var av rasen Malamut eller husky och på så sätt fick de en stark och uthållig drag hund.
På det här sättet kom den Amerikanska varghunden till (American Wolfdog)

Hundhybrider (ofta kallade varghybrider eller hybridvargen).
Detta är korsningar mellan tamhund och vild varg. Hybridisering förekommer så väl spontant i naturen, som arrangerat av människan. Man använder ofta namnet Varghybrid om dessa ankommer, men ordet är inkorrekt.

En hybrid är en korsning av två olika arter, vilket inte detta är. Hunden är en underart av vargen alltså Hunden och Vargen är samma art och kan då aldrig bli en hybrid. Avkomman efter Hund och Varg är också fruktsam vilket innebär att den kan föröka sig.

Slutet på 80-talet importerades två American Wolfdogs till Sverige av en man som hette Per-Inge Mattson. Hundarna vars namn var Adam och Mose togs in från New Mexico från en uppfödare som hette Michael Belshaw. Hundarna togs in på grund av att man skulle kunna göra något åt den då dåliga schäfer stammen som hade fått mycket sjukdomar.

William Leon är indian, som kom från Venezuela, Syd America och som hjälpte Per-Inge med kontakten till Michael Belshaw. Per-Inge och William blev uppfödare av de Svenska AWD och kan räknas till de mer seriösa.
De importerna som kom in sägs det att en var 64 % och en 80 %. Namnen på hundarna var Adam och Mose.
Vid den här tidpunkten fanns det flera uppfödare av wolfdogs i USA. American Wolfdog är en äldre ras än både Saarloos och Tjeckisk Varghund. Per-Inge parade de bägge hundarna med sina schäfrar och en Norrman som bor i Värmland vid namn Oddvar köpte valpar.
Oddvar åkte till Per-Inge och parade sina Schäfer tikar med importerna.
Oddvar hade Schäfer kennel vid den tidpunkten som hette Bligårdens Kennel. Även han ville förbättra schäfer stammen i Sverige, men blev i stället utesluten ur Svenska Kennelklubben.
När det blev mer eller mindre känt att hund korsad med varg existerade blev det mycket skriverier i Sverige som då inte var med i EU.
Oddvar kallade sina hundar för Svensk Varghund. Några år senare sålde Oddvar 4 stycken hundar till en man som hette Bo och som bor i Tiveden.
Vid samma tidpunkt såldes det hundar till en kvinna, som också började avla.
Ingen av de som Oddvar sålde till fick kalla sina Svensk Varghund utan de kallade dem American Wolfdog som även en del Amerikanska uppfödare kallade dem, (det är om wolfdoggen har den här blandningen i sig German Scheperd, Vit schäfer eller vit herdehund, Alaskan Malamute, Sibirien Husky, Mackenzie Varg).
Bo kallade sina i bland American Wolfdog och han gjorde en outcross med en Alaskan Malamute, han kallade dem då Wolamute.

*(The Wolamute is not a purebred dog. It is a cross between the Timber Wolf also called the Gray Wolf and the Alaskan Malamute. The best way to determine the temperament of a mixed breed is to look up all breeds in the cross and know you can get any combination of any of the characteristics found in either breed. Anyone owning a Wolf Hybrid should take extra time to learn the animal’s natural instincts and behavior. Not all of these designer hybrid dogs being bred are 50% purebred to 50% purebred. It is very common for breeders to breed multi-generation crosses.
http://www.dogbreedinfo.com/wolamute.htm  *)

I Sverige gjordes syskon parningar och föräldrar parningar ett antal gånger för att behålla vargblodet i avkomman. Den här inaveln gjordes inte bara en gång utan flera gånger vilket hade till följd att nu på de sista åren har förekommit en del sjukdomar så som EP, DM, fel på höfter mm. för att de outcross man använde i aveln inte alla gånger var undersökta för dessa genetiska defekter. Det gjordes ingen nämnvärd selektiv avel på outcross/awd. Inte alla hade friröntgen på HD.

Alla de hundarna som nu kallas American Wolfdogs eller Svensk Varghund härstammar från importerna Adam och Mose. Därför skulle man grunda en förening vid namn Svenska Varghundsföreningen, där styrelsen skalle ha koll på läget och motarbeta tjuvparningar och bakgårdsavel men föreningen misslyckades.
Vi tycker dock att det vore väldigt bra om det en dag skulle lyckas med att styra upp aveln samt vara neutrala och att främst ha hundarnas hälsa i fokus så att några få av oss uppfödare i Sverige som har detta gemensamma mål kan få ”Rasen” frisk, sund och godkänd i Sverige kan lyckas i framtiden.

De American Wolfdog som vi föder upp är inte släkt med de övriga Svenska Varghundarna eller American Wolfdog i Sverige.

Reglerna nu är enligt Cites konventionen varg/hund är tillåtna vid 5 generation.

Den som hade mest kontroll vilka avkommor som vad varifrån var William och i samarbete med USAWA  vice president Jim Hopkin, som hade AWD samt var uppfödare av Shiloh shepherd.
William var den enda i Sverige som noggrant förde papper på sina uppfödningar.
Det togs det fram stamtavlor som även de registrerades i Blandis Rixorganisation.

Det är svårt att spåra stamtavlor eller härkomst eftersom registret inte finns kvar, inte USAWA heller.
William Leon och tre andra medverkade i ett tv program ”Kvällsöppet” 1996 med två AWD och intresset liksom motståndet växte.
Shadow var en av Williams avelshanar och ambassadör för AWD. En otroligt vacker och trygg AWD. Eftersom hundarna var så lugna under inspelningen troddes det att de var drogade, vilket inte stämmer alls. De var helt klart utmattade efter en 80 mil lång resa på tåg upp till Umeå men hade fått springa av sig ordentligt straxt innan sändning.
Inofficiellt ordnades en mentaltest av nio AWD av ren nyfikenhet från Brukshundsklubben via kontakt med Ingrid Tapper.
Flera radioprogram gjordes vilka redigerades efterhand och stämde kanske inte helt överens med det sagda i sammanhanget.