Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Redan vid upptäckten av Alaska i mitten av 1700-talet berättade ryska valfångare och pälsjägare om inuitfolkets (malamuter) starka draghundar. I slutet på 1800-talet ökade invandringen till området. Man upptäckte inuiternas effektiva draghundar men det nydanade kapplöpningsintresset medförde att draghundsförare köpte upp alla hundar de kom över och korsade dem för att få fram snabba draghundar. De ”äkta”, kraftiga, malamutehundarna blev allt färre. I USA startade en aktion för att finna den gamla hundstammen och 1935 erkände den amerikanska kennelklubben rasen.

Användningsområde

Den används fortfarande som draghund.

Hälsa

Det förekommer problem med höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED) och ögonsjukdomar. Granska föräldradjurens, dess syskon samt tidigare avkommors hälsostatus noga vid valpköp och kontakta rasklubben vid behov av hjälp.

Egenskaper / Mentalitet

Alaskan malamute är ingen enmanshund och är vänlig mot människor. Den kan vara dominant mot andra hundar och den kräver ett konsekvent ledarskap. Rasen saknar vaktinstinkt. Alaskan malamute har framavlats för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last.

Storlek och utseende

Storleken kan variera men önskvärt är att mankhöjd för hanar är 64 cm och tikar 59 cm. Vikt är ca 39 kg för hanar och ca 34 kg för tikar. Då den är framavlad för att dra tunga laster är det av största betydelse att rasen är byggd för styrka och uthållighet. De vanligaste färgerna på kroppen är ljust grått till svart; sobel och från sobel till röd. Vit färg är alltid dominerande undertill på kroppen, på delar av benen, tassarna och i teckningarna på huvudet.

Pälsvård

På en rastypisk hund krävs ingen pälsvård. Den fäller stora mängder ca två gånger per år då den är välpälsad.

Övrigt

Rasklubben är mån om att bevara både rasens exteriör och dragvilja och ser helst att hundar som går i avel har meriter från både utställning och dragprov. Rasklubb och uppfödare har tillsammans ansvaret för rasens utveckling och framtid. Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben

standard-alaskan-malamute-fci243

 

Alaska Malamute

Denna ras anser vi inte vara speciellt lämplig att para outcrossa med Am. Wolfdogs då de är extremt stora och starka. Oron för utvecklingen kan skapa onödiga olyckor  för denna blandning och därmed sätts målet om att få en godkänd ras av American Wolfdogs/AWD på spel.

 

>Giant Malamute 

> Alaskan Malamute Health Problems and Raising an Alaskan Malamute Puppy to be Healthy