De här orden är till alla som går i tankar och tror att det är lika romantiskt som i fantomen att äga en varg eller en HIGH CONTENT WOLFDOG med 75% – 99% varg gener.
Det är inga vilda djur utan de är domesticerade. 

DET HÄR ÄR INGEN HUND SOM VEM SOM HELST SKALL ÄGA.  ATT HA EN HIGH CONTENT WOLFDOG
ÄR ATT LEVA OCH ANPASSA SITT LIV EFTER WOLFDOGGEN INTE TVÄRT OM.

Många människor tror att hur mer varg dess bättre husdjur. Det går inte ha en hög procentig wolfdog i en lägenhet. De här hundarna skall ha stora hägn om de skall trivas och då bör du bo på landet och kunna sätta upp stora och säkra hagar där inte din wolfdog kan klättra över och ej heller kunna gräva sig ut. Alltså rymningssäkra hägn. De här hundarna skall bara ägas av erfarna hundmänniskor som är villiga att justera sitt liv efter sina wolfdogs. Ägaren skall också vara beredd att ta ett heltids ansvar att leva med dessa djur.

High Content tik: Tiken löper bara en gång om året med start vid 1-2 års åldern och då löper de mellan December- Februari. Valparna föds då i vårmånaderna slutet av mars – början av juni.
Ingen High content wolfdog föds i oktober.

Hanen: Hanen blir könsmogen mellan 2-3 års ålder och börjar bli fertil i slutet av December till i början av Mars (Vissa hanar kan börja producera spermier i slutet av November men det är mycket sällsynt). När våren och sommaren kommer så krymper testiklarna på hanen till en jordnöts nivå för att sedan börja växa till en storlek av tennisbollar i slutet av November till början av Mars eller då nästa parnings säsong kommer.

Avelscyklar ändras inte för att en High content Wolfdog:

1:   Är född och uppvuxen i fångenskap

2:   Växte upp i ett hem eller familj, som en hund

3:   Utsätts för väderomslag

4:   Förlorar sina valpar vid födseln

5:   Är runt löptikar eller hundar

Om någon nu efter att ha läst det här ändå kommer att skaffa sig en hög % wolfdog så tänk på att socialisera din valp, och jag kan också tala om att är du villig att följa de här råden och bor och ha råd ja då kommer du att få uppleva många underbara stunder med denna ovanliga hund.

Middel Content Wolfdog:  74% – 35%. Dessa är lite lättare att ha som husdjur, men vill också gärna ha en stor plats att springa på. Du bör inte heller här bo i en lägenhet eller i ett villaområde. De här hundarna trivs inte med att bara rastas i koppel utan vill gärna springa av sig.

I motsatt till High Content som alltid har svarta klor svart nos, stort huvud och smal bringa. Så kan Middel content ha ljusa klor lite skär nos något mindre huvud, men fortfarande smal bringa. Det här är ju generelt eftersom de olika contenten över lappar varandra. Ofta på en High och Middel är svansen rak och slutar ovanför hasen. På schäfern slutar den nedför hasen. En Middel och High fasar ofta ut i färgen och kan bli silver som gammal.

Low Content Wolfdog:   34% – 1%. Beskrivs ofta som en hund med varg liknande egenskaper som kan skilja sig bara en bråkdel. Den har också behållit många hund egenskaper.

Våra svenska American Wolfdog är låg % wolfdog.

Det finns något som heter phenotyping och det är när man med ett tränat öga kan se om en hund innehåller varg gener. För att kunna det här skall man ha vissa anlag och stor erfarenhet av wolfdog. På Facebook finns det en grupp som lär ut det här, (fenotyping eller phenotyping).

En Middle och låg kan också vissa oberoende men inte som High content alltså inte lika sjävständig. Man kan se på gången om det är en Middel och High, de har en så kallad linje gång, sätter fötterna i varandra, ibland kan man se det även på Låg content wolfdogs. De har en flytande gång även kallad energigång.

Oavsett vilken % du väljer av de här hundarna så är det nödvändigt att du socialiserar din valp och naturligtvis ger den mycket kärlek.

De raser man använt sig av är Alaskian Malamute, Schäfer, Sibirien husky, Vit Herdehund och Americansk Varg ( Timber Wolf, Polar Varg & McKenzie varg, se >Vargutseenden)
*Uppgifter tagna från fd. USAWA

För att få fram de här hundarna har man gjort följande: 100% hund+100% varg = 50% sedan 50%+100%=75% osv.

Nu för tiden så använder man inte rena vargar utan en American Wolfdog är alltid parad med en American Wolfdog. Det är bara i Sverige som har outcrossing med hund eftersom Sverige inte har många High content att erbjuda i aveln. Dessa är endast ett fåtal.

De här underbara hundarna kan du få i olika färger, procent, långhårig och kort hårig. Först och främst är en American Wolfdog en sällskaps hund som blir oerhört fäst vid sin flock familj. Men är man intresserad att använda dem i drag så kan man göra det. De är också mycket användbara i sök samt vissa individer tycker det är kul med agility. De vill gärna ha en godbit i belöning annars kan motivationen ta slut. De är otroligt lätt lärda och glömmer inte bort det de lärt sig men blir de inte motiverade och får mycket kärlek så tröttnar de och de tröttnar fort.

Man kan inte köpa en sådan här ”hund” och tro att de kan omplaceras utan vidare, inga djur kan det med lätthet men med wolfdogs är det mycket svårare därför att de fäster sig och bygger sin trygghet vid sin flock på livstid.

Vad är då en AMERICAN WOLFDOG:
Först och främst en familjehund. Du kan aldrig förvänta dig att en wolfdog är som en vanlig hund, den kommer inte alltid att göra som du säger trots att den har lätt att lära och är både smartare och intelligentare än de flesta hundar (vargen har 20% större hjärna än en vanlig hund och 200 % större luktsinne) Det som är viktigt är att du socialiserar din wolfdog från det den är valp och låter den besöka många ställen och lära sig åka bil tidigt, då de flesta wolfdogs kan bli åksjuka. Du skall också låta den träffa många människor. Alla American Wolfdog har en viss blyghet och kan vara reserverad mot främlingar. En del mer en del mindre.
SOCIALISERA DIN WOLFDOG TIDIGT SÅ BLIR DET INGA PROBLEM.

American Wolfdog har mycket lätt för att lära och lär sig saker fort men den kan också tröttna lätt om den inte får belöning. Den behöver också stimulans och framför alt behöver din American Wolfdog mycket kärlek och omtanke och vill gärna vara med sin ägare och familj överallt då den blir mycket trogen sin flock.
Du kan inte jämföra din wolfdog med någon annan hundras, man kan säga att detta är en hund som är lite mellan hund och katt med vargens intelligens och smarthet. 

Jag vill påstå att man kan nå hur långt som helst med denna ras. En sak som förvånat mig mycket är att inte tullen och militären i Sverige har fått upp ögonen för den här rasen.
I Ryska armen används den flitigt.

Läs på American Indian Dog av Mark Klemper, som är en av upphovsmännen till American Wolfdog. (Finns på sidans AWDlänkar)
* uppfattningen av High, Middle och Low content kan skilja sig från varandra lite.
Vad det beror på vet jag inte.

Skrivet av Kersti

>1Rasstandard AWD
> Realwolfdog
En lista över bra och dåliga uppfödare
_______________________________________________

 

 Non-Wolfdogs
Wolf / Domestic Dog Hybrid Dogs – Mistaken Identity

Shiloh the German Shepherd mix
Shiloh is a very timid German Shepherd mix that spent approximately 6 months chained outside. When the owners no longer wanted him they turned him loose and he spent months on the street. When he was finally caught and impounded by animal control he was emaciated and flea infested. However, he looked part wolf in the eyes of animal control and employees were too afraid to interact with Shiloh. In fact Shiloh was more afraid of them in reality. Shiloh does NOT have any wolf content and is mostly GSD. His fearfulness can be attributed to the neglect he suffered but if you take the proper time Shiloh will slowly gain trust in you. He is very happy with his female companion Ellie who is a mid-content wolfdog. Both Shiloh and Ellie are fixed.
 
 

Tamaskan Dog

The front right side of a grey, black and white Tamaskan Dog that is standing outside, it is looking forward, its mouth is open and its tongue is hanging out. It has small perk ears and a black nose. The dog looks like a wolf.

The Tamaskan Dog is a large working dog and as such has an athletic look to it. Similar in size to its cousin the German Shepherd, the Tamaskan has a wolf-like appearance with a thick coat and straight, bushy tail. It comes in three main colors of red-gray, wolf-gray and black-gray. Eyes are yellow through amber and brown, although light eyes are very rare.